• BERITA
  • Artikel
  • [BH ONLINE] USM TANGGUH KEMASUKAN PELAJAR SABAH, ZON MERAH

[BH ONLINE] USM TANGGUH KEMASUKAN PELAJAR SABAH, ZON MERAH

20200929 USM 2Gambar hiasan

GEORGETOWN: Universiti Sains Malaysia (USM) menyarankan semua pelajar universiti itu dari Sabah dan zon merah di negeri lain menangguhkan perjalanan balik ke kampus memandangkan penempatan kuarantin di dalam kampus sangat terhad.

Menurut kenyataan USM hari ini, pelajar dari Sabah termasuk kawasan zon merah bagi negeri lain boleh mengikuti pengajian secara dalam talian.

"Pelajar baharu (selain dari Sabah atau zon merah negeri-negeri lain) boleh mendaftarkan diri pada 2, 3 dan 4 Oktober secara pandu lalu (di kampus USM), manakala pelajar baharu dari Sabah atau zon merah negeri-negeri lain boleh mendaftarkan diri pada 5 Oktober secara dalam talian melalui laman web pohon.usm.my atau aplikasi Hebat@USM (Android).

"Bagi pelajar senior selain dari Sabah atau zon merah negeri-negeri lain boleh mendaftar kursus secara dalam talian mengikut jadual yang ditetapkan dan dibenarkan masuk kampus mulai 9 Oktober ini," menurut kenyataan itu.

USM juga meminta semua pelajar membuat deklarasi kesihatan secara dalam talian tiga hari sebelum datang ke kampus dan mereka juga diminta mematuhi panduan pentadbiran dan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan oleh universiti.

Menurut kenyataan itu, ibu bapa dan pelajar sahaja dibenarkan datang dengan kenderaan yang akan mendaftar secara pandu lalu dan hanya pelajar sahaja dibenarkan turun bersama bagasi serta barangan manakala ibu bapa tidak dibenarkan sama sekali turun dari kenderaan.

"Bagi semua pelajar dari Sabah dan zon merah negeri-negeri lain, mereka boleh kembali ke kampus apabila Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan membuat pengumuman rasmi tentang status kawasan-kawasan tersebut. Bagi pendaftaran secara dalam talian, SOP berkenaan perkara tersebut akan dimaklumkan dalam masa terdekat," katanya.

Maklumat lanjut berkenaan urusan pendaftaran pelajar baharu, boleh menghubungi Unit Pengambilan Pelajar, Bahagian Pengurusan Akademik, Jabatan Pendaftar di talian 1 300 888 876 / 04-653 3196/4663/3425/2688 atau emel This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., atau Bahagian Hal Ehwal Pembangunan Pelajar dan Alumni (BHEPA) di talian 04-653 3106/5825/5823/3482.

Pelajar senior boleh menghubungi BHEPA untuk maklumat lanjut. – BERNAMA

Sumber : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/09/736635/usm-tangguh-kemasukan-pelajar-sabah-zon-merah